сряда, 7 май 2014 г.

Сладкиши

Трябва да си призная нещо. Печенето на сладкиши въобще не ме привличаше. Първия направих може би преди около 3 години, изведнъж ми дойде музата и от тогава гледам да правя поне веднъж на 2 седмици.

Сега ви представям нашия сладкиш за Великден. (козунак не успях да направя, защото ми се струва супер трудно)....

Сладкиш с многоооо ягоди



Предварително бих искала да обърнете особено внимание на разтварянето на желантина (в случая става дума за студени съставки). Добре, че не бях сама...иначе щях да се проваля...

Необходими продукти
_ 45 бр. бишкоти
_ 100 гр. масло (оставено за около 30 мин най-добре на стайна температура)
_ 800 гр. ягоди
_ 250 гр. маскарпоне
_ 500 гр. филаделфия
_ 100 гр. захар
_ 300 гр. бита сметана
_ 13 листа желантин
_ 4 суп. л. пудра захар
_ сок на половин лимон
_ хартия за печене, панделка за украса, цветни точици или други по избор.

Начин на приготвяне
_ От 31 бишкоти отрежете около 1/4. Късите краища и останалите 14 бр. бишкоти натрошете и смесете с мекото масло (или разтопено за по-лесно).  Върху форма с разкопчващ се ринг сложете хартията за печене и изсипете сместа като натиснете добре получената маса. Сместта се слага за около час в хладилника.
_ Пасирайте 300 гр. ягоди, а 100 гр. нарежете на парченца. Смесете крема маскарпоне, филаделфията и захарта. Добавете пасираните и нарязани ягоди. Разбийте 200 гр. сметана и внимателно я добавете към ягодовата смес. 8 листа целантин се разтварят (пак напомням за упътването), добавят се 2-3 лъжици от крема и постепенно и останалия. Нанесете крема върху слоя с бишкотите и оставете отново за около час в хладилника.
_ 400 гр. ягоди се пюрират с пудра захар и лимоновия сок. Сместта я прецеждаме с цедка, за да остане чист ягодов крем без семчиците на ягодите.  Разтваряме 5 листа желантин и добавяме по малко от ягодовия сироп лъжичка по лъжичка. Полагаме получения крем върху крема с маскарпоне и оставаме поне за час и половина в хладилника. 
_ Махаме закопчаващия се ринг, разбиваме останалата сметана и с шприц украсяваме по избор. Със скъсените бишкоти украсяваме ръба на сладкиша и поставяме панделка за по-голям ефект.

По идея на Лиза Емс.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации