петък, 16 май 2014 г.

Ризото със зелени аспержи




Необходими продукти
- 500 гр. зелени аспержи
- 100 гр. замръзен грах
-  2 глави лук
- 4 стъка мента
- 50 гр. масло
- 1 л. зеленчуков бульон
- 200 гр. ориз
- 150 мл. бяло вино или вермут
- 2 суп. л. пармезан
- сол, черен пипер, минерална вода

Начин на приготвяне
- Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в малко олио, докато стане с прозрачен цвят. Добавяме и ориза и го запържваме леко. Постепенно добавяме и бялото вино и от бульона като се стараем винаги оризът да е съвсем леко покрит от него. Така варим ориза като винаги добавяме от бульона около 20 мин.
- Измиваме аспержите, отрязваме долните им краища и ги белим около 1/3. Сваряваме ги във вряла вода за 3-4 мин., след което ги измиваме с гладка вода и подсушаваме.
- Бланшираме граха за 2/3 мин. в подсолена вода и го измиваме с хладка вода.
- Добавяме аспержите към граха, добавяме малко масло, сол и черен пипер и оставяме за още 2-3 мин. леко да се запържи.
- През това време разтапяме останалото масло с половин чаша мин. вода и добавяме към него ситно нарязаната мента.
- Сервираме аспержите с граха върху ориза и заливаме с разтопеното ментово масло и пармезан.





Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации